A Confederación de Empresarios de Galicia (CEG), no marco da súa pertenza á Enterprise Europe Network, continúa celebrando o ciclo de xornadas para conmemorar o 30º aniversario da integración do Mercado Único Europeo.
Desde a entidade aseguran que "co ánimo de preparar ás nosas empresas ante os inminentes cambios previstos que afectarán directamente á súa actividade, abordamos as novas obrigacións legais en materia de organización e financiamento da xestión dos envases; e as novas normas de etiquetaxe no sector vitivinícola".
A xefa da área de Medio e Clima da Confederación Española de Organizacións Empresariais (CEOE), Cristina Riestra, analizou, durante a súa intervención, a repercusión e os principais aspectos da Lei 7/2022 de residuos e chans contaminados para unha economía circular, que terá impacto directo non só sobre a forma de producir e sobre todos os puntos da cadea de valor senón tamén sobre os nosos propios hábitos de consumo.
"Algúns aspectos importantes que trae consigo esta norma están relacionados coas súas medidas de prevención que levan a prohibición de destruír ou eliminar excedentes dalgúns produtos non perecedoiros ou a obrigación que se impón a comercios comerciantes polo miúdo de máis de 400 m2 de reservar un 20% da súa área comercial a ofertar produtos sen embalaxe primaria".
Na xornada, tratouse tamén o contido do RD1055/2022, de 27 de decembro, de envases e residuos de envases cuxo principal obxecto é previr e reducir o impacto dos envases e dos seus residuos sobre o medio ambiente tendo en conta todo o seu ciclo de vida así como desenvolver o réxime de responsabilidade ampliada do produtor (RAP) para todos os envases e residuos de envases.
Riestra destacou "a interlocución que están a manter desde CEOE coas institucións europeas (Comisión, Parlamento e Consello da UE) para explicarlles a situación de todos os actores da cadea de valor, esforzándose en amortecer o impacto que esta nova normativa poida ter sobre as empresas europeas, coidando especialmente a súa competitividade".
A directora da área Vitivinícola de Cooperativas Agroalimentarias de España, Emma Castro, comezou o seu parte aclarando ás empresas cal é o marco normativo de referencia ao que deben acudir para consultar os cambios regulamentarios que lles afectan.
Detallou a información obrigatoria que deben incluír as etiquetas segundo o regulamento da UE 2021/2117, que aplica a viños producidos a partir do 8 de decembro de 2023. Os viños producidos con anterioridade a esa data poderán seguir comercializándose até esgotar existencias.
Por último, Castro, resaltou que, "en caso de incluír a información nutricional e lista de ingredientes en por medio electrónico (código QR), tería que mencionar expresamente na etiqueta presidindo ao código QR 'información nutricional e ingredientes'; ese QR non pode redirixir á web da empresa ou exhibir información comercial da mesma. Ademais, lembrou que esta información debe figurar no idioma do país ou lingua oficial comprensible para o consumidor en que se comercialice o viño e dispoñible para consulta do consumidor".